Alaplı Ziraat Odası > Haberler > 2015 alan bazlı fındık desteğini yaptırmayan üreticilerimize müjde

2015 alan bazlı fındık desteğini yaptırmayan üreticilerimize müjde

Odamızın talebi ile birliğimizin gayretleri neticesinde 2015 alan bazlı fındık desteği alamayan çiftçilerimiz 28.10.2016 tarihine kadar İlçe Tarım Müdürlüğüne giderek bir dilekçe imzalayarak 2015 alan bazlı desteklerini alabileceklerdir.
Odamız tarafından mağdur olan çiftçilerimize gerek mesaj gerek telefon ve delegelerimiz vasıtasıyla haber vermeye gayret ediyoruz. Çiftçilerimizin çağrımıza uymalarını umut ediyoruz. Bu kadar çiftçimizin mağdur olmasının sebebi 2014 yılında iki işlemin aynı anda yapılmasıdır, bu işlemler çiftçimizi yanılttı. Yine geçte olsa kayıpları olmayacak. 205 çiftçimizin alacağı para 500.000 Liradır. Yine organik tarıma kayıtlı çiftçilerimiz 500.000 Lira destek aldı. Aynı zamanda Çatak Projesinde kayıtlı olan çiftçilerimiz dekar başına 135 lira alıyorlar. Organik projesi, çatak projesi, iyi tarım uygulamaları gibi çalışmaları bütün çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Fındık hasadı sona ermiştir. Şuanda toprak tahlili zamanı gelmiştir. Organik tarımda ve UTZ projesinde kayıtlı olan çiftçilerimize toprak tahlili ücretsiz yapılacaktır. Organik tarımda olmayan çiftçilerimize de parsel başına 15 liraya toprak tahlili yapılmaktadır. Bu sene organik tarım yapan çiftçilerimizin fındığını %10 farkla satın almaya başladık. İlerleyen zamanlarda kurmaya çalıştığımız organik fındık fabrikası faaliyete geçtiğinde bölgede fındık fiyat politikasını belirleyeceğiz. Kurmuş olduğumuz Alaplı Ziraat Organik Fındık A.Ş. tarafından ihracatımızı yapacağız. Organik fındığımızı ham olarak değil mamul olarak satacağız, ihraç edeceğiz. Tüm bu çalışmalarımız üyelerimiz içindir. Bütün üyelerimizi kurmuş olduğumuz fabrikaya ortak olmaya davet ediyoruz. Fındık fiyatlarının dalgalanmasını önleyeceğiz. Bir gün 13 lira diğer gün 11 liraya alınan fındığı biz dolar bazında alacağız, dolar bazında satacağız. Fındık üreticisi fındığını kaç dolara alacağını bilecek, satıcı da kaç dolara satacağını bilecek. Küçük çapta fındık ticaretine istikrar getireceğiz. Emanete fındık verenlere sorduğumuzda “fındığı koyacak yerim yok” diye cevap alıyoruz. Bu durum karşısında lisanslı depoculuk sistemini getireceğiz. Emanet fındık alıcıyı da üreticiyi de mağdur ediyor. Bu sebeple üreticiye emanete fındık vermeyin derken alıcıya da emanete fındık almamalarını tavsiye ediyoruz. Bu sene fındık beklenen kadar olmamıştır. 468 bin rekolte 400 binin altına düşmüştür. Allah olana bereket versin.